פלדות וסגסגות מודרניות לייצור סכינים
אני די הופתעתי לראות שאנשים בפורום בכלל לא מזכירים סגסוגות מודרניות לייצור סכינים.אני מבין שD2 וO1 הן קלות יחסית לעיבוד תרמי ומכאני אבל ישנם סוגים חדשים של פלדות-אבקה בעיקר, שתכונותיהן עולות בכמה רמות מעל TOOL STEEL בכל קטגריות ההשוואה האפשריות.
מעניין עם יש פה אנשים שניסו לעבוד עם פלדות CPM של CRUCIBLE ופלדות-פלא של HITACHI ?
מעניין עם יש פה אנשים שניסו לעבוד עם פלדות CPM של CRUCIBLE ופלדות-פלא של HITACHI ?
שאלה פילוסופית
אחרי שאיזה חבר התחיל לעבוד ברפא"ל ניג'סתי לו שישיג לי שאריות פלדת מאראג' כדי להכין איזה סכין. הרעיון של חומר ש"יחסית" קל לעבד, וניתן לבצע לו טיפול תרמי איטי ע"פ טבלה לנתונים מדהימים לאחר הסיום (טיפול לא אגרסיבי) נשמע לי מדליק, ועוד לא ירדתי ממנו לגמרי. מהמעט שלמדתי על פלדות אבקה מדובר בחומרים בעלי תכונות מדהימות אבל עיבודיות די מוגבלת.
וכאן מגיע השלב הפילוסופי- מה אתה רוצה מהסכין?
אם אתה רוצה כלי-עבודה עם תכונות עילאיות: אפשר להסתפק בכמה חומרים פחות אקזוטיים.
אם אתה רוצה משהו נדיר שלא יוצא מהוויטרינה- בשביל מה מהתאמץ עם החומרים האלה?
ואם אתה רוצה להשתעשע דווקא עם החומר המיוחד הזה- למה לתת למישהו אחר להכין לך את זה?
שלא תבין לא נכון- אני בעד אתגרים, ואולי בעוד כמה זמן יהיו לי האמצעים לעשות דברים כאלה.
בכל מקרה - בהצלחה
וכאן מגיע השלב הפילוסופי- מה אתה רוצה מהסכין?
אם אתה רוצה כלי-עבודה עם תכונות עילאיות: אפשר להסתפק בכמה חומרים פחות אקזוטיים.
אם אתה רוצה משהו נדיר שלא יוצא מהוויטרינה- בשביל מה מהתאמץ עם החומרים האלה?
ואם אתה רוצה להשתעשע דווקא עם החומר המיוחד הזה- למה לתת למישהו אחר להכין לך את זה?
שלא תבין לא נכון- אני בעד אתגרים, ואולי בעוד כמה זמן יהיו לי האמצעים לעשות דברים כאלה.
בכל מקרה - בהצלחה
Re: שאלה פילוסופית
יש לי 5 סכינים מ- S30V בייצור סידרתי וגם FULL CUSTOM . מאז כשניסיתי את הפלדה הזאת אני פשוט לא מוכן להתפשר על פלדה פחות טובה. הסיבה שאני לא מייצר לבד בעיקר בגלל חוסר זמן וכלים מתאימים לכן נראה לי די לגיטימי לחפש אומן עם יכולות מתאימות לדרישות שלי. אני אפילו מוכן להתפשר על עיבוד תרמי - אין לי בעיה לשלוח סכין לחישול ל- PAUL BOSSרעי כתב: מה אתה רוצה מהסכין?
אם אתה רוצה כלי-עבודה עם תכונות עילאיות: אפשר להסתפק בכמה חומרים פחות אקזוטיים.
אם אתה רוצה משהו נדיר שלא יוצא מהוויטרינה- בשביל מה מהתאמץ עם החומרים האלה?
ואם אתה רוצה להשתעשע דווקא עם החומר המיוחד הזה- למה לתת למישהו אחר להכין לך את זה?
שלא תבין לא נכון- אני בעד אתגרים, ואולי בעוד כמה זמן יהיו לי האמצעים לעשות דברים כאלה.
בכל מקרה - בהצלחה
מבחינת פלדות אבקה יש לי סכין אחת מ S30V של Spydreco וסכין אחת מSGPS של Fallknivenשתי הפלדות הן בהחלט משהו בלתי רגיל, ביצועים בליגה אחרת לגמרי מכל מה שאתה מכיר.
פלדות נוספות שבחנתי לעומק הן VG10 שעבור היותה פלדה 'רגילה' היא מפגינה ביצועים בלתי רגילים וH1 הפשוט פנומנלית עליה הרחבתי בהודעה אחרת פה שחבל שכמעט אף אחד לא קרא
פלדות נוספות שבחנתי לעומק הן VG10 שעבור היותה פלדה 'רגילה' היא מפגינה ביצועים בלתי רגילים וH1 הפשוט פנומנלית עליה הרחבתי בהודעה אחרת פה שחבל שכמעט אף אחד לא קרא
ידידנו קרמיט מבצע זה זמן-מה ניסוי ארוך טווח בסכין מפלדת H1. שימוש יומיומי בחיתוך כל חומר כולל דברי מאכל, הכנסה למים וכו'. התוצאות עד כה: ללא רבב, מחזיק חוד מצויין. אשמח אם יהיה לו מה להרחיב בנושא.
פלדת מאראג'ין: משמשת כיום לייצור להבי סיף אולימפי לתחרויות, נחשבו ללהבים שלא נשברים, בעלי קפיציות מופלגת (להבים מאד יקרים שמשים בעיקר לתחרויות ופחות לאימונים). ובכן, גם הם נשברים, ניסיתי ליצור מלהב שבור כזה משהו, כפלדה לעבודה היא לא מחזיקה חוד!
פלדת מאראג'ין: משמשת כיום לייצור להבי סיף אולימפי לתחרויות, נחשבו ללהבים שלא נשברים, בעלי קפיציות מופלגת (להבים מאד יקרים שמשים בעיקר לתחרויות ופחות לאימונים). ובכן, גם הם נשברים, ניסיתי ליצור מלהב שבור כזה משהו, כפלדה לעבודה היא לא מחזיקה חוד!
בינתיים אני משתמש בסכין מH-1 יום יום כבר קרוב ל3 שנים, מעולם לא ניקיתי(חוץ מלשטוף במים וסבון לפני התעסקות באוכל), ייבשתי או שימנתי ובינתיים הדבר המדהים הזה גם לא מחליד וגם נשאר חד (גם הזעתי על הסכין הזאת ולקחתי אותה לים ואפילו לא ניגבתי אותה אחרי חיתוך פירות הדר).סער כתב:ידידנו קרמיט מבצע זה זמן-מה ניסוי ארוך טווח בסכין מפלדת H1. שימוש יומיומי בחיתוך כל חומר כולל דברי מאכל, הכנסה למים וכו'. התוצאות עד כה: ללא רבב, מחזיק חוד מצויין. אשמח אם יהיה לו מה להרחיב בנושא.
פלדת מאראג'ין: משמשת כיום לייצור להבי סיף אולימפי לתחרויות, נחשבו ללהבים שלא נשברים, בעלי קפיציות מופלגת (להבים מאד יקרים שמשים בעיקר לתחרויות ופחות לאימונים). ובכן, גם הם נשברים, ניסיתי ליצור מלהב שבור כזה משהו, כפלדה לעבודה היא לא מחזיקה חוד!
באשר לפלדת מאראג'ין - די צפוי לא? גמישות וקשיחות באות על חשבון קושי והחזקת חוד. אם אתה רוצה גמישות מירבית מסכין עבודה אין לך ברירה אלא לפנות לפלדות פחמניות (פלדות סנדוויץ מודרניות גם טובות, אבל עדיין לא ברמה של פלדות פחמניות בסיסיות).
לי זה ברור, הייתי צריך להוכיח למישהו. להב ארוך, במיוחד של חרב ועוד יותר, של סיף אולימפי, חייב להיות גמיש וקפיצי. החיסום דיפרנציאלי ונמדד ב 50-55 רוקוול. וזה בחרבות מודרניות שניתן לשלוט ולמדוד את התהליך.iv כתב:[quote
באשר לפלדת מאראג'ין - די צפוי לא? גמישות וקשיחות באות על חשבון קושי והחזקת חוד. אם אתה רוצה גמישות מירבית מסכין עבודה אין לך ברירה אלא לפנות לפלדות פחמניות (פלדות סנדוויץ מודרניות גם טובות, אבל עדיין לא ברמה של פלדות פחמניות בסיסיות).
פלדת H1
במהלך השירשור הוזכרה פלדת H1 והעובדה שאני בודק אותה.
אכן אני בודק את הפלדה הזו מבחינת היכולת להחזקת חוד והעמידודת בפני חלודה.
הסכין נמצאת אצלי בבדיקה כבר 7 חודשים ולהלן התוצאות:
הסכין נמצאת בשימוש יומיומי ואני עושה את כל עבודות החיתוך שאני צריך אך ורק איתה. הן עבודות חיתוך קלות והן קשות. חיתוך מזון, חבלים, קרטון, פלסטיק קשיח,גילוף עץ, וכמובן כאשר מדובר במזון, חיתוך חומרים חומציים כמוו עגבניות פרי הדר וכו'.
בדיקות ראשוניות יזומות: הסכין הוטבלה בים למשך שעה ולאחר מכן הושארה במשך 3ימים ללא שטיפה או ניגוב.
לאחר חיתוך עגבניות ופירות הדר,הושארה הסכין שוב ללא ניקוי או ניגוב במשך 3ימים.
הסכין הוטבלה במיץ לימון (סחוט מלימון על ידי) למשך 8 שעות, לאחר מכן הושארה ללא ניגוב או ניקוי במשך 3 ימים.
לאחר כל הבדיקות הנ"ל לא החלידה הסכין ואפילו לא נראו סימנים קלילים של התחלת חלודה (כגון "ג'ינג'ים וכו'). הסכין פשוט לא החלידה!
לגבי החזקת חוד: הסכין עובדת קשה למדי (כגון חיתוך פלסטיק קשיח. דבר שאינו מייעודו הטבעי של סכין). הסכין מחזיקה חוד טוב מאוד. לא כמו פלדות ה CPM השונות אך בהחלט חוד מצוין. לדעתי מעבר למבחני בדיקה מעבדתיים, מבחינת המשתמש, ההבדל לא יורגש.
ראוי לציין שאני נוהג בסוף כל יום עבודה להחליק את הלהב בעזרת שטול Extra Fine. כך אני נוהג עם כל סכין. וזו אגב המלצה שלי לכל מי שמשתמש בלהב וזקוק לאמינותו בשעת הצורך - החלקה מתמדת של הלהב מונעת את הצורך בהשחזה תכופה. דבר אשר מונע את שחיקת הפלדה, מאריך את חיי הלהב, ומבטיח חוד טוב באופן תמידי.
עמידות בפני חלודה: מעבר לבדיקות היזומות שהזכרתי לעיל, נמצאת הסכין בשימוש יומיומי (שימוש בדרגת קושי בינונית מבחינת חיתוך. ובדרגת קושי גבוהה מבחינת עמידות בפני חלודה - קרי חיתוך חומרים חומציים ועבודה בסביבת הים). מכוון שמטרתי היא לבדוק את עמידות הסכין בפני חלודה, מאז שהסכין אצלי בבדיקה אני אנני משמן אותה כלל (כאמור 7 חודשים). היא לא זכתה לשימון אפילו פעם אחת. אני מנגב את הסכין ומסיר לכלוך ( הסכין משמשת גם לחיתוך מזון וחשוב לשמור על הגיינה). אבל לרוב אני אפילו לא מייבש את הלהב, אני משאיר אותו רטוב עד שמטייבש בעצמו, או שאני מקפל את הסכין ומכניס חזרה לכיס עם להב רטוב.
נכון להיום אני יכול לאמר שהסכין לא מחלידה (למרות שאני נורא מנסה ומשתדל, פשוט לא הצלחתי להביא להחלדתה), ומחזיקה חוד מצוין. יותר מזה - לאחר כל השחזה הסכין הזו מחזיקה חוד ליותר ויותר זמן.
לגבי גמישות: הסכין גמישה למדי ולא נופלת בביצועיה מסכיני פלדות פחמניות (שוב, אנני מתייחס ליכולת אבסולוטית, אלה ליכולת במסגרת צרכי המשתמש. סכין לא נועדה לעמוד בעומס כמו הכנסה לחריץ וכיפוף ב 90 מעלות, הברגת ברגים, או חילוץ מסמרים. סכין נועדה לחתוך ולעמוד במכות סבירות - מכות על עץ לשם חיתוך, מכות על חומרים רכים לשם הורדת בליטות וכו'). כמו כן חשוב לזכור שמדובר בסכין ולא בחרב. העומסים הדורשים גמישות, נמוכים בהרבה כאשר מדובר בסכין, ולפיכך הצורך בגמישות הוא נמוך יותר באופן יחסי. אנני יודע מה היכולת של פלדת H1 מבחינת הצגת גמישות ברמה הנחוצה לחרב.
לסיום: ראוי לציין כי מאז תחילת הבדיקה (7 חודשים) הסכין עדין לא נזקקה להשחזה אחת. (כמו שהזכרתי אני כן מחליק את הלהב בתדירות כמעט יומיומית על גבי שטול Extra Fine - ארבע או חמש פעמים לכל כוון).
קרמיט
(רם)
אכן אני בודק את הפלדה הזו מבחינת היכולת להחזקת חוד והעמידודת בפני חלודה.
הסכין נמצאת אצלי בבדיקה כבר 7 חודשים ולהלן התוצאות:
הסכין נמצאת בשימוש יומיומי ואני עושה את כל עבודות החיתוך שאני צריך אך ורק איתה. הן עבודות חיתוך קלות והן קשות. חיתוך מזון, חבלים, קרטון, פלסטיק קשיח,גילוף עץ, וכמובן כאשר מדובר במזון, חיתוך חומרים חומציים כמוו עגבניות פרי הדר וכו'.
בדיקות ראשוניות יזומות: הסכין הוטבלה בים למשך שעה ולאחר מכן הושארה במשך 3ימים ללא שטיפה או ניגוב.
לאחר חיתוך עגבניות ופירות הדר,הושארה הסכין שוב ללא ניקוי או ניגוב במשך 3ימים.
הסכין הוטבלה במיץ לימון (סחוט מלימון על ידי) למשך 8 שעות, לאחר מכן הושארה ללא ניגוב או ניקוי במשך 3 ימים.
לאחר כל הבדיקות הנ"ל לא החלידה הסכין ואפילו לא נראו סימנים קלילים של התחלת חלודה (כגון "ג'ינג'ים וכו'). הסכין פשוט לא החלידה!
לגבי החזקת חוד: הסכין עובדת קשה למדי (כגון חיתוך פלסטיק קשיח. דבר שאינו מייעודו הטבעי של סכין). הסכין מחזיקה חוד טוב מאוד. לא כמו פלדות ה CPM השונות אך בהחלט חוד מצוין. לדעתי מעבר למבחני בדיקה מעבדתיים, מבחינת המשתמש, ההבדל לא יורגש.
ראוי לציין שאני נוהג בסוף כל יום עבודה להחליק את הלהב בעזרת שטול Extra Fine. כך אני נוהג עם כל סכין. וזו אגב המלצה שלי לכל מי שמשתמש בלהב וזקוק לאמינותו בשעת הצורך - החלקה מתמדת של הלהב מונעת את הצורך בהשחזה תכופה. דבר אשר מונע את שחיקת הפלדה, מאריך את חיי הלהב, ומבטיח חוד טוב באופן תמידי.
עמידות בפני חלודה: מעבר לבדיקות היזומות שהזכרתי לעיל, נמצאת הסכין בשימוש יומיומי (שימוש בדרגת קושי בינונית מבחינת חיתוך. ובדרגת קושי גבוהה מבחינת עמידות בפני חלודה - קרי חיתוך חומרים חומציים ועבודה בסביבת הים). מכוון שמטרתי היא לבדוק את עמידות הסכין בפני חלודה, מאז שהסכין אצלי בבדיקה אני אנני משמן אותה כלל (כאמור 7 חודשים). היא לא זכתה לשימון אפילו פעם אחת. אני מנגב את הסכין ומסיר לכלוך ( הסכין משמשת גם לחיתוך מזון וחשוב לשמור על הגיינה). אבל לרוב אני אפילו לא מייבש את הלהב, אני משאיר אותו רטוב עד שמטייבש בעצמו, או שאני מקפל את הסכין ומכניס חזרה לכיס עם להב רטוב.
נכון להיום אני יכול לאמר שהסכין לא מחלידה (למרות שאני נורא מנסה ומשתדל, פשוט לא הצלחתי להביא להחלדתה), ומחזיקה חוד מצוין. יותר מזה - לאחר כל השחזה הסכין הזו מחזיקה חוד ליותר ויותר זמן.
לגבי גמישות: הסכין גמישה למדי ולא נופלת בביצועיה מסכיני פלדות פחמניות (שוב, אנני מתייחס ליכולת אבסולוטית, אלה ליכולת במסגרת צרכי המשתמש. סכין לא נועדה לעמוד בעומס כמו הכנסה לחריץ וכיפוף ב 90 מעלות, הברגת ברגים, או חילוץ מסמרים. סכין נועדה לחתוך ולעמוד במכות סבירות - מכות על עץ לשם חיתוך, מכות על חומרים רכים לשם הורדת בליטות וכו'). כמו כן חשוב לזכור שמדובר בסכין ולא בחרב. העומסים הדורשים גמישות, נמוכים בהרבה כאשר מדובר בסכין, ולפיכך הצורך בגמישות הוא נמוך יותר באופן יחסי. אנני יודע מה היכולת של פלדת H1 מבחינת הצגת גמישות ברמה הנחוצה לחרב.
לסיום: ראוי לציין כי מאז תחילת הבדיקה (7 חודשים) הסכין עדין לא נזקקה להשחזה אחת. (כמו שהזכרתי אני כן מחליק את הלהב בתדירות כמעט יומיומית על גבי שטול Extra Fine - ארבע או חמש פעמים לכל כוון).
קרמיט
(רם)
על איזו סכין מדובר
ברווז שאל באיזו סכין מדובר.
זה לא ממש רלוונטי. אני לא רוצה שיחשדו בי בקידום מכירות לחברה או ייבואן מסויימים.
הבדיקה שאני עורך הנה לפלדה עצמה (H1) ולא לחברה מסויימת. פשוט תבדוק איזו חברות מייצרות סכינים מ - H1. אני בטוח שלא צריכים להיות הבדלי איכות משמעותיים. כולן חברות בעלות איכות דומה.
הבדיקה שאני עורך נועדה בסה"כ לעצמי ומתוך סקרנות, לאחר שהכרתי את הפלדה הזו. אני לא עושה את הבדיקה במטרה לכתוב מאמר או לקדם מכירות. אילולה ידידי סער ביקש את התייחסותי לניסוי שאני עורך, תוצאותיו כנראה שהיו נשארות עלומות.
קרמיט
(רם)
זה לא ממש רלוונטי. אני לא רוצה שיחשדו בי בקידום מכירות לחברה או ייבואן מסויימים.
הבדיקה שאני עורך הנה לפלדה עצמה (H1) ולא לחברה מסויימת. פשוט תבדוק איזו חברות מייצרות סכינים מ - H1. אני בטוח שלא צריכים להיות הבדלי איכות משמעותיים. כולן חברות בעלות איכות דומה.
הבדיקה שאני עורך נועדה בסה"כ לעצמי ומתוך סקרנות, לאחר שהכרתי את הפלדה הזו. אני לא עושה את הבדיקה במטרה לכתוב מאמר או לקדם מכירות. אילולה ידידי סער ביקש את התייחסותי לניסוי שאני עורך, תוצאותיו כנראה שהיו נשארות עלומות.
קרמיט
(רם)
לא שאלתי מתוך עניין של "קידום מכירות", למרות שלא אתנגד לדעת איזו חברה מייצרת סכינים יעילים כל כך.
השאלה היא יותר מיתוך סקרנות גרידא- מעללים שכאלו של סכין, התעללות כזו, וללא החלדה או צורך מהותי בטיפול כלשהוא?- מידת הסקרנות והעיניין עלו רבות ידידי
עם זאת, יש לי השגה אחת קטנה:
כדי לבדוק זמן החזקת חוד לא נהוג לטפל בלהב, גם אם זה רק שטול אקסטרא עדין.הלהב,לדעתי ,,צריך להיבדק בצורה "פוריטנית", דהיינו ללא שום התערבות בהחלקתו או השחזתו, עד שהוא מגיע למידה מסויימת של כהות. כך אני נוהג, וזו לפחות דעתי.
החלקה כפי שאתה עושה מאריכה את חיי החוד באופן דיי ניכר, ופוגעת בבלאי הטיבעי.זה טוב לכל הדעות אמנם, ובריא לעשות כך עם כל סכין,אבל לא בניסוי החזקת חוד.גם פלדות נחותות יותר כגון AUS-8 ואפילו 440Cיכולות להחזיק כך את החוד זמן רב מאד.
השאלה היא יותר מיתוך סקרנות גרידא- מעללים שכאלו של סכין, התעללות כזו, וללא החלדה או צורך מהותי בטיפול כלשהוא?- מידת הסקרנות והעיניין עלו רבות ידידי
עם זאת, יש לי השגה אחת קטנה:
כדי לבדוק זמן החזקת חוד לא נהוג לטפל בלהב, גם אם זה רק שטול אקסטרא עדין.הלהב,לדעתי ,,צריך להיבדק בצורה "פוריטנית", דהיינו ללא שום התערבות בהחלקתו או השחזתו, עד שהוא מגיע למידה מסויימת של כהות. כך אני נוהג, וזו לפחות דעתי.
החלקה כפי שאתה עושה מאריכה את חיי החוד באופן דיי ניכר, ופוגעת בבלאי הטיבעי.זה טוב לכל הדעות אמנם, ובריא לעשות כך עם כל סכין,אבל לא בניסוי החזקת חוד.גם פלדות נחותות יותר כגון AUS-8 ואפילו 440Cיכולות להחזיק כך את החוד זמן רב מאד.
סכין שמקבלים במתנה לא בודקים לה בשיניים...
סכין מהגדרתה היא כלי לפני שהיא כלי נשק.
סכין מהגדרתה היא כלי לפני שהיא כלי נשק.
ספיידרקו H1
עומר
אפשר לדעת דרך מי אתה מזמין?
תודה
ישראל
אפשר לדעת דרך מי אתה מזמין?
תודה
ישראל
מי מחובר
משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו־ 3 אורחים