פלדות אולטרה-פרימיום
אתר סכינים למבינים
כל הזכויות שמורות ®
פלדת CPM S90V – יצרן: Crucible
פלדת CPM S90V של Crucible היא המובילה בתחום העמידות בפני שחיקה ושימור החוד. כפי שתוכלו לצפות, כמות הפחמן בפלדה די גבוהה, אך הסוד האמיתי הוא כמויות הואנדיום הגבוהות, כמעט פי שלוש מאלו המצויות ב-Elmax או ב-S30V. כן, היא יקרה מאוד, וכן, ההשחזה שלה עדיין מצריכה סבלנות אין קץ, אך אף פלדה אחרת לא משמרת את החוד שלה או עומדת בפני שחיקת שפשוף כמו ה-CPM S90V. אחד מלהבי ה-CPM S90V הפופולריים ביותר כרגע הוא 940-1של Benchmade, בעל הביצועים יוצאי הדופן. אך המתינו עם ההתרגשות, חברים, כיוון שיש מתחרה לכתר והוא ה-S110V. עוד מידע עליו יגיע בקרוב...
פלדת M390 – יצרן: Bohler
ה-M390 היא אחת מפלדות-העל החדשות בשכונה, והיא מיוצרת על ידי Bohler-Uddeholm (תוצאה של מיזוג של Bohler האוסטרית ו-Uddeholm השוודית). כדי לייצר אותה משתמשים במטלורגיית אבקות, טכנולוגיה מדור שלישי. היא מיוצרת לשימוש בלהבי סכינים המצריכים עמידות מצוינת בפני קורוזיה וקשיות גבוהה מאוד, לצורך עמידות גבוהה בפני שחיקה. כרום, וולפרם, ואנדיום ומוליבנדיום נוספות לה על מנת לקדם את החדות ואת שימור החוד. שלא כמו ב-ZDP-189, רוב הקרבידים נוצרים על ידי הואנדיום והמוליבנדיום, ולכן משאירים יותר "כרום חופשי" כדי להלחם בקורוזיה. ה-M390 מתקשה עד לHRC (קשיות רוקוול) של 60-62. Bohler מכנים את הפלדה הזו "מיקרו-נקיה", כיוון שניתן למרק אותה עד שתהפוך למראה אמיתית (Mirror polish). יחסית קשה להשחיז אותה, אך תהליך ההשחזה לא לוקח זמן רב כמו תהליך ההשחזה של ה-S90V. 581 Barrage של Benchmade הוא דוגמה במחיר סביר של M390 הפועלת במיטבה.
פלדת ה-ZDP-189 – יצרן: Hitachi
ZDP-189 של Hitachi היא עוד אחד מסוגי פלדות-העל החדשות המכילות כמויות עצומות של פחמן וכרום, ולכן קשות ברמה מגוחכת. ממוצע קשיות הרוקוול של ה-ZDP-189 הוא סביב 64 HRC, אך כמה מיצרני הסכינים הצליחו להשיג אף יותר (Spyderco), עד ל-66 HRC. כמובן, מרמות כאלו של קשיות תוכלו לצפות לשימור חוד מצויין, אך על חשבון השחזה מסורבלת מאוד. עם כמות כרום של כ-20%, תצפו כי היא תהיה חסינה מפני קורוזיה, נכון? לא נכון. הכמות העצומה של הפחמן ב-ZDP-189 בעצם "נצמדת" לכרום כדי ליצור קרבידים, ולכן נשאר פחות "כרום חופשי" שילחם בקורוזיה. אם כך, למרות שהיא גם קשה וגם קשיחה יותר מה-S30V, היא גם פחות עמידה מפני קורוזיה. כפי שתוכלו לשער, ה-ZDP-189 אינה זולה.
פלדת ה-Elmax – יצרן: Bohler
Bohler-Uddeholm האירופאים הציגו את ה-Elmax, שהיא פלדת אבקה העשויה מסגסוגת של ואנדיום-מוליבאנדיום-וכרום בכמות גבוהה, עם עמידות גבוהה במיוחד מפני שחיקה וקורוזיה. Elmax היא פלדת אל-חלד, המתנהגת, במובנים רבים, כמו פלדת פחמן. תוכלו לקבל שימור חוד מצויין וההשחזה שלה יחסית קלה, יחד עם עמידות די בריאה בפני חלודה. האם היא פלדת הסכינים "הטובה ביותר מכל הבחינות"? ייתכן שכן. נהדר לראות כי Bohler אכן מציבים תחרות בפני Crucible בימים אלו. דוגמה נהדרת של להב Elmax מצויין, הוא ה-ZT Rexford 0801.
פלדת ה-CPM 20CV – יצרן: Crucible
CPM 20CV היא הגרסה של Crucible לפלדת ה-M390 הפופולרית של Bohler, שהועתקה גם על ידי Carpenter ב-CTS-204P. כפלדת כלים המיוצרת על ידי מטלורגיית אבקה, הלקוח מקבל שילוב של עמידות מרשימה בפני שחיקה ושימור חוד, כמו גם את היתרון הנוסף של העמידות הגבוהה בפני קורוזיה בשל כמויות הכרום הגדולות. היא עדיין די חדשה בשוק, אך יצרנים כגון Benchmade כבר משתמשים ב-CPM-20CV בדגמים חדישים כמו ה556-1 Griptilian שלהם.
פלדות פרימיום
פלדת ה-CTS-XHP – יצרן: Carpenter
גם CTS-XHP של Carpenter האמריקאית היא פלדת סכינים יחסית חדשה. היא מציגה שימור להב טוב מאוד ומתקשה עד לכ-61 HRC. גם זו יצירה של מטלורגיית אבקה, במסגרתה פיתחו הטכנאים של Carpenter גרגרי אבקה עדינים מאוד, והם הסיבה לביצועים המצויינים של הפלדה. יש לה יכולת שימור חוד מעט טובה יותר מאשר זו של ה-S30V, אך היא מצריכה עבודה רבה יותר בתהליך ההשחזה. תחשבו על ה-CTS-XHP כגרסה עמידה יותר לקורוזיה של פלדת ה-D2, עם יכולת שימור חוד מעט טובה יותר. עם זאת, כמו ה-D2, לא קל להשחיז אותה, והיא עשויה להיות שבירה (נוטה להיסדקות ויכולה להישבר בקלות בנפילה פשוטה על משטח בטון או רצפה או בנפילה על אבן בשטח).
פלדת ה-CPM M4 – יצרן: Crucible
פלדת כלים בעלת ביצועים טובים מאוד, המצטיינת בקשיחות ושומרת על חודה באופן טוב יותר מכל פלדת פחמן אחרת. בדומה לכל פלדות ה-CPM, CPM M4 מיוצרת באמצעות הפטנט של Crucible, זהו תהליך מטלורגיית החלקיקים (Crucible Particle Metallurgy), המספק מוצר הומוגני, יציב וקל להשחזה באופן ניכר, בהשוואה לתהליכים המסורתיים. CPM M4 מספקת רמות מאוזנות באופן מעולה של עמידות בפני שחיקת שפשוף וקשיחות, באמצעות מנות גדולות של מולדיבניום (לכן ה"M"), ואנדיום ווולפרם, יחד עם רמות גבוהות באופן סביר של פחמן. היא מגיעה לרמת קשיחות של כ-62-64 HRC, אך שימו לב כי ה-M4 היא פלדת פחמן שאינה נחשבת פלדת אל-חלד, וככזו היא בעלת רמות נמוכות של כרום. אם כך, למרות שזו אחת מהפלדות הטובות ביותר למטרות חיתוך, יש לטפל בה היטב והיא עשויה לפתח פטינה (חלודה) עם הזמן. חלק מהיצרנים החלו לצפות אותה, והציפויים אכן עוזרים, אך הם לא ישמרו לנצח. האם היא קלה להשחזה?... אממ, לא.
פלדת ה-CPM S35VN – יצרן: Crucible
ב-2009, Crucible וכריס ריב הציגו גרסה קצת טובה יותר של פלדת ה-S30V המצויינת שלהם, וכינו אותה S35VN. על ידי שימוש במבנה גרגרים עדינים יותר, והוספת כמויות קטנות של ניוביום (לכן ה"N"), הם הצליחו להפוך את ה-S30V המרשימה לקלה יותר לייצור בעזרת מכונה, ושיפרו את הקשיחות ואת יכולת ההשחזה שלה. עם זאת, בעולם האמיתי, תמצאו כי כמעט ולא ניתן להבחין בין השתיים. רבים יטענו כי אלו סוגי פלדות הסכינים "הפופולריות" הטובות ביותר, וכי תתקשה למצוא פלדה בעלת יכולות שימור חוד, קשיחות ועמידה בפני כתמים טובות יותר, באותו המחיר.
פלדת ה-CPM S30V – יצרן: Crucible
CPM S30V של היצרן האמריקאי Crucible (המכונה, בפשטות, S30V), היא פלדה בעלת יכולת שימור חוד מצויינת, והיא מסוגלת לעמוד בפני חלודה ללא מאמץ. היא עוצבה בארצות הברית, ולעתים קרובות, משתמשים בה כדי לייצר אולרים ברמה גבוהה וסכו"ם יוקרתי. הקרבידים העשויים מואנדיום מביאים את הקשיות למטריצת סגסוגת הפלדה. בהתאם למחיר, מתייחסים לפלדה הזו, לעתים קרובות, "כאחת מפלדות להבי הסכינים הטובות ביותר עבור איזון אופטימלי בין שימור חוד, קשיות וקשיחות". שימו לב כי כיום, ל-S30V יש אחות מעט מושכת יותר, מבחינה חיצונית – ה-S35VN, והיא דומה מאוד אך קלה יותר לשימוש בידי יצרנים בשל הנוביום שהיא מכילה. ועדיין, ה-S30V די נפוצה כיום, והיא אחת מהאהובות עלינו. ספיידרקו (Spyderco) משתמשים ב-CPM-s30vn בסכינים רבות במיוחד במודלים האחרונים שלהם.
פלדות בטווח הגבוה
פלדת ה-154CM – יצרן: Crucible
פלדה יחסית קשה, הנחשבת לגרסה מעודכנת של 440C בתוספת המוליבדניום. הפלדה הזו מגיעה לשימור חוד טוב יותר, בהשוואה ל-440C, תוך שימור רמות מצויינות באופן דומה של עמידות בפני קורוזיה, למרות שיש בה פחות כרום. הקשיחות שלה סבירה, טובה מספיק לרוב השימושים, והיא משמרת את החוד די טוב. לא קשה מדי להשחיז אותה בעזרת הציוד המתאים. תוכלו למצוא אולרים איכותיים רבים, של יצרנים נחשבים כגון Benchmade או ספיידרקו (Spyderco), העשויים מפלדת 154CM. תוכלו גם למצוא את ה-154 CPM, שהיא גרסת אבקה של אותה סגסוגת, המיוצרת באופן שונה באמצעות מטלורגיית החלקיקים של Crucible. תהליך ה-CPM מייצר חלקיקי קרבידים עדינים יותר, ולכן מפיק פלדה טובה יותר, בעלת יכולת שימור חוד טוב יותר... אך ניתן, ובצדק, לטעון כי המשתמש הממוצע אינו יכול להבחין בהבדל.
פלדת ה-ATS-34 – יצרן: Hitachi
ניתן לחשוב על הפלדה הזו כמקבילה היפנית ל-154CM האמריקאית. בהתאם לכך, יש לה תכונות ומאפיינים דומים מאוד לאלו של ה-154CM, ובאופן כללי, היא מייצגת פלדה באיכות גבוהה שהפכה לפופולרית מאוד בקרב יצרני סכינים. ל-ATS-34 יש יכולת שימור חוד מצויינת, אך היא קצת פחות עמידה בפני חלודה מאשר פלדת ה-440C בעלת הדירוג הנמוך יותר.
פלדת D2 – גנרית
פלדת ה-D2 היא פלדת כלים, המכונה לעתים קרובות, "חצי-אל-חלד" או (No Stain), כייוון שהיא אינה מגיעה לכמויות המספיקות של הכרום (13%) הדרושות לפלדת אל-חלד מלאה, אך היא עדיין מספקת עמידות טובה מפני קורוזיה. מחד גיסא, פלדת ה-D2 הרבה יותר קשה מאשר פלדות אחרות בקטגוריה הזו, כגון ה-154CM וה-ATS-34, וכתוצאה מכך, היא משמרת את החוד שלה קצת יותר טוב. מאידך גיסא, היא אינה קשה כמו פלדות רבות אחרות, ובאופן אקספוננציאלי, קשה להשחיז אותה. למעשה, באמת תצטרכו להיות אמני-השחזה על מנת להגיע להצליח ולהשחיז את ה-D2 כשורה.
פלדת ה-VG-10 – יצרן: Takefu
פלדת ה-VG-10 דומה מאוד ל154CM ול-ATS-34, אך יש בה מעט יותר כרום לצורך עמידות גבוהה יותר מפני קורוזיה. היא גם מכילה ואנדיום, ולכן היא מעט קשיחה יותר מהשתיים האחרות. הייצור שלה החל לפני מספר שנים, ביפן, והיא הולכת ונחשפת לאט לאט לשוק האמריקאי על ידי יצרני סכינים מכובדים כגון ספיידרקו (Spyderco). היא קשה וחדה מאוד.
פלדת ה-H1 – יצרן: Myodo
פלדת ה-H1 של היצרן היפני Myodo מתכות, היא בעצם הפלדה הטובה ביותר מבחינת עמידות בפני קורוזיה, ואינה מחלידה כלל. היא התגלמות פלדת האל-חלד האמיתית. באופן טבעי, יש לכך מחיר, והמחיר הזה הוא שימור חוד די גרוע. אם כך, אף כי היא מצויינת לצלילה, זו לא פלדה טובה עבור רוב השימושים היומיומיים. זו פלדה מאוד יקרה.
פלדת ה-N680 – יצרן: Bohler
פלדת ה-N680 מכילה כ0.20% ניטרוגן ומעל ל17% כרום, ולכן היא עמידה במיוחד בפני קורוזיה. אם הלהב שלך עתיד לבוא במגע תכוף עם מי מלח, לדוגמה, זו הפלדה עבורך. מדובר גם בפלדה בעלת גרגירים עדינים מאוד, שיכולה לשמר קצה חד מאוד. חשוב עליה כאלטרנטיבה הזולה לפלדת ה-H1, כיוון שהיא בעלת יכולת שימור חוד סבירה, אך לא תוכל לשמר את החוד לאורך זמן כמו, לדוגמה, ה-154CM. חברת פוקס (Fox) משתמשת ב- N690 רבות, המכילה גם קובלט.
פלדות בטווח האמצעי-עליון
פלדת ה-440C הגנרית
בעבר היא נחשבה לפלדה המשובחת ביותר מבין פלדות הסכינים האמריקאיות. ה-440C היא פלדה טובה, אך כעת מאפילות עליה פלדות-על חדשות רבות. מדובר בפלדת אל-חלד, בה משתמשים, בעיקר, לייצור המוני של אולרים, והיא מהווה בחירה טובה וברת-הישג. היא די קשיחה ועמידה בפני שחיקה, והיא מצטיינת בעמידות בפני כתמים. היא מסוגלת לשמר את חודה טוב יותר מאשר מקבילתה בסדרת ה-400, 420HC, אך במחיר עמידות נמוכה יותר בפני קורוזיה. ניתן להשחיז את להבי ה-440C די בקלות. יש לה את הרמות הגבוהות ביותר של פחמן וכרום מבין הקבוצה כולה.
פלדת ה-AUS-8 – יצרן: Aichi
פלדת ה-AUS-8 מיוצרת ביפן והיא דומה מאוד לפלדת ה-440B, שהיא מעט יותר עמידה בפני חלודה וקורוזיה מאשר ה-440C, אך פחות קשה. היא גם קשיחה באופן דומה, אך אינה משמרת את החוד שלה בצורה טובה כמו חלק מפלדות הפרימיום, המכילות רמות גבוהות יותר של פחמן. זכרו, יותר פחמן גורם לקשיות רבה יותר וליכולת שימור חוד טובה יותר. קל מאוד להשחיז אותה לרמת חדות גבוהה.
פלדת ה-CTS-BD1 – יצרן: Carpenter
פלדת ה-CTS-BD1 נוצרה לבקשתה של Spyderco, והיא פלדת אל-חלד מומסת בואקום, המיוצרת על ידי Carpenter האמריקאית. הפלדה הזו דומה ל-AUS-8 ול-8Cr13MoV, אך רבים ממקמים אותה לפני שתי אלו, בהתבסס על שימור החוד הטוב שלה. יש בה מעט יותר כרום, ולכן היא גם מעט עמידה יותר בפני קורוזיה. כפלדה בעלת גרגרים עדינים, עם קרבידים קטנים יותר (חלקיקים קשים, עמידים בפני שחיקה), קל להשחיז אותה, איך היא לא משמרת את החוד לאורך זמן כמו פלדות בעלות קרבידים גדולים יותר כמו ה-VG-10.
פלדת ה-8Cr13MoV – יצרן: Ahonest
סדרת פלדות ה-MoV (או Cr) מיוצרת בסין, והיא ברת-השוואה ל-AUS-8, אף שהיא מכילה מעט פחות פחמן. בדרך כלל, תקבל תמורה טובה לכסף שלך עם הפלדה הזו, ויצרנים טובים כמו Spyderco השתלטו על תהליך הטיפול בחום שמוציא ממנה את הטוב ביותר.
פלדת ה-14C28N – יצרן: Sandvik
פלדת אל-החלד 14C28N של היצרן השוודי Sandvik נחשבת לשדרוג של פלדת ה-13C26 שלהם המצוינת למטה וכן ה-12C27. למעשה, Kershaw ביקשו מ-Sandvik לייצר את פלדת ה-13C26 שלהם יותר עמידה בפני קורוזיה, והתוצאה הייתה ה-14C28N. במעבדה, תמצאו מעט יותר כרום ופחות פחמן ב-14C28N, אך הסוד האמיתי הוא תוספת הניטרוגן המקדמת את העמידות בפני הקורוזיה. סך הכל, מדובר בפלדה מרשימה מאוד בטווח האמצעי-עליון, וניתן להשחיז אותה עד שתהיה חדה מאוד. ייתכן כי זו הפלדה הטובה ביותר שתוכלו למצוא בסכין בעלות ייצור של מתחת ל-30$.
פלדות בטווח האמצעי-תחתון
פלדת ה-440A הגנרית
דומה ל-420HC, אך בתוספת מעט יותר פחמן, הגורם לרמות מוגברות של עמידות בפני שחיקה ושימור חוד, אך גם לתכונות אנטי-קורוזיה חלשות יותר.
פלדת ה-420HC – יצרן: Latrobe
באופן כללי, הפלדה הזו נחשבת למלכה של פלדות ה-420. ה-420HC דומה לפלדת ה-420, אך עם רמות מוגברות של פחמן (HC הם ראשי התיבות של High Carbon – רמות פחמן מוגברות) שבגינם הפלדה קשה יותר. היא עדיין נחשבת לפלדה מהטווח האמצעי-תחתון, אך היצרנים המתאימים (לדוגמה, Buck), ללא ספק יכולים להוציא את הטוב ביותר מהפלדה ברת-ההישג הזו, באמצעות שימוש בטיפולי חום איכותיים. התוצאה היא שימור חוד טוב יותר ועמידות בפני קורוזיה. למעשה, זו אחת מהפלדות העמידות ביותר בפני קורוזיה הקיימות בשוק, למרות העלות הנמוכה שלה.
פלדת ה-13C26 – יצרן: Sandvik
זו הגרסה של Sandvik לפלדת ה-AEB-L, שפותחה במקור עבור סכיני גילוח. היא דומה לפלדת ה-440A, אך יש בה שיעור גבוה יותר של פחמן ביחס לכרום, ולכן היא קצת יותר קשה ושימושית, על חשבון העמידות בפני הקורוזיה. ועדיין, בשימוש בעולם האמיתי, קשה מאוד להבדיל ביניהן והן נוטות לספק ביצועים די דומים. מאוחר יותר, Sandvik הוציאה את דגם ה-14C28N שהוא גרסה מעט משופרת של ה-13C26.
פלדת ה-1095 הגנרית
זו פלדת הפחמן הסטנדרטית הפופולרית ביותר מסדרת ה-10 (יש בה כ-1% של פחמן). היא מציגה עמידות נמוכה בפני קורוזיה ותכונות שימור חוד ממוצעות. אם כך, למה שתרצו לרכוש את פלדת ה-1095? הפלדה הזו קשיחה מאוד ולכן עמידה בפני סדקים, קל להשחיז אותה לרמת חדות מטורפת, והיא מאוד זולה לייצור. זו הסיבה שבגינה היא מבוקשת לצורך ייצור להבים קבועים בתנאי שימוש קשים או לסכיני הישרדות שיעברו התעללות רבה יותר מאשר סכינים רגילים בשימוש יומיומי. יצרנים רבים יצפו את סכיני ה-1095 שלהם על מנת לעכב את הופעתה של הקורוזיה, אך גם טיפול פשוט בשמן יעשה את העבודה.
פלדות בטווח התחתון
פלדות ה-420 וה-420J הגנריות
פלדת ה-420 נמצאת נמוך מאוד על סולם האיכות, אך היא עדיין מהווה בחירה סבירה לשימוש כללי. היא מכילה יחסית מעט פחמן (בדרך כלל פחות מחצי אחוז), ולכן הלהב שלה רך יותר, ונוטה לאבד את החוד שלו מהר יותר מאשר להבן של פלדות איכותיות יותר. להבים המיוצרים מפלדת 420 יאבדו את הקצה החד שלהם די מהר, תוך תקופת זמן קצרה. עם זאת, היא בדרך כלל קשיחה, בעלת גמישות רבה ועמידה מאוד בפני כתמים – אך לא עמידה במיוחד מפני שחיקה. כצפוי, סכינים המיוצרות מסוג זה של פלדה הן פריטים המיוצרים בייצור המוני ונמכרים בעלות די נמוכה.
פלדת ה-AUS-6 – יצרן: Aichi
מיוצרת ביפן ומקבילה לפלדות מסדרת ה-420. פלדה רכה מאיכות די נמוכה, המכילה מעט פחמן אך עמידה מאוד בפני קורוזיה.