סכינים לא מה שחשבתם
1. אילו שימושים עושים בסכינים מחוץ למטבח?
2. כמה עולה סכין אספנות נדירה?
3. ואיך בוחרים סכין שף מתאימה? כל מה שצריך לדעת על סכינים, ועוד קצת
החידושים הטכנולוגיים התדירים משונים את חיינו בקצב מסחרר; מה שהיה רק לפני עשור בגדר מדע בדיוני הוא מציאות עכשווית והשכלולים החדשים מגיעים לכולם, גם לדור הצעיר. כל ילד יודע כיום להפעיל מחשב ולהשתלט על שלל גאדג'טים, אבל רבים מהם כבר לא זוכורים – או שמעולם לא ידעו - כיצד נראה חיק הטבע. אבל גם אלו שלא איבדו את הכמיהה לחיק הטבע והתשוקה למרחבים הפראיים, ספק רב אם יוכלו להתמודד עם האתגרים שהטבע מציב. סביר להניח כי רובנו נטולי כישורי הישרדות בסיסיים, וזאת, בין היתר, בשל איבוד המיומנויות בכלים פשוטים ורב-שימושיים. סכין השטח הפשוטה, למשל, היא אביזר הישורדות חיוני שבלעדיו כל יציאה לטבע אינה שלמה. יצאנו לא לטבע, אמנם לחקור קצת יותר בתחום הסכינים, וגילינו עולם מגוון ומשוכלל שלא הכרנו.
4. מהאדם הקדמון ועד היום
הסכין מלווה את האדם כמעט מראשיתו. הסכינים הראשונות היו עשויות מצור או מאבנים אחרות שעוצבו לצורה מחודדת, לעתים עם ידית אחיזה. כלים פשוטים אלה שימשו את האדם הקדמון ככלי עבודה או נשק. עם התפתחות המטרולרגיה (חקר המתכות בהנדסת חומרים) סכינים יוצרו מברונזה, ברזל ופלדה. בעוד שחומרי הגלם השתנו במרוצת השנים, העיצוב הבסיסי של הסכין נותר בעינו.
כאמור, קיימים סוגים שונים ומגוונים של סכינים: סכיני שטח, סכיני לחימה, סכיני מטבח, מחטבים ועוד. אופי הסכין ועיצובה שונה בהתאם למטרת השימוש. אספני הסכינים והמומחים בתחום בארץ ובעולם נלחמים זה זמן רב נגד התדמית השלילית שיש לכלי זה. הם טוענים, במיודה רבה של היגיון, כי ניתן לעשות שימוש אלים כמעט בכל כלי עבודה, אבל רק הסכין סובלת מדימוי שלילי.
כך גם גורס עומר יעבץ, המקים והבעלים של חברת בריינסטורם טכנולוג'יס המפעילה את האתר "סכינים למבינים". יעבץ, עורך דין במקצועו, הוא נכה צה"ל ממלחמת לבנון הראשונה. הוא מעיד על עצמו כי הוא אספן מגיל צעיר ומתגאה באוסף מרשים של סכינים תוצרת פינלנד. תחום הסכינים בשבילו הוא שילוב בין תחביב גדול להזדמנות עסקית. "סכיני לחימה מודרניות הן לרוב קלות ומאופיינות בלהב חד, קצר ודק", הוא מסביר. "קיימים כמובן דגמים רבים נוספים של סכיני לחימה, אך רובם כיום הם נחלת האספנים". סכיני הלחימה של בואי (Bowie) תופסות מקום של כבוד באוסף האישי של יעבץ. אלה הן סכינים רב-תכליתיות שיוצרו בארה"ב ובמקסיקו בסוף המאה ה 19- ומתאימות ללחימה, ציד, פשיטת עורות וכו'.
סמל סטאטוס במטבח
בניגוד לאמונה המקובלת, מרבית העבירות האלימות המערבות נשק קר, מתבצעות בעזרתן של סכיני מטבח פשווטות. גם קטגוריה זו חשובה בפני עצמה.
בשנים האחרונות, הפופולריות של סכיני מטבח יוקרתיות בקרב הצרכנים הישראלים הולכת וגדלה. הקישור בין סכין איכותית לאיכות חיים מתחיל להיטמע והסכין עצמה נהפכת למוצר נחשק ולסמל סטאוטוס. מדובר לרוב בסכינים קלות ודקות, שאינן מעוצבים על מנת לעמוד בלחצים. כל סכיני המטבח עשויות מפלדת סנדוויק אל-חלד. גם בתוך הקטגוריה עצמה קיימת הפרדה: הסכינים הגמישות מתאימות בעיקר לפילוט דגים וחיתוך בשר. לעומתן, סכיני שף קשיחות יותר מתאימות למשיומות חיתוך פירות וירקות. סכין מיוחדת, שנראה כי רק המקצוענים מכירים, היא טורנה. זוהי סכין ששימשה במקור לגילוף צורות בירקות, והיא פופולרית אצל שפים רבים. זוהי גם הסכין היחידה המשמשת לחיתוך באוויר (ולא על קרש).
סוג נפוץ נוסף הן סכיני שטח. מדובר באביזרי הישרדות חיוניים המהווים חלק הכרחי בערכתו של כל חובב טיולי טבע וספורט אתגרי. מבחינים בין שלושה סווגים עיקריים שלהן, בהתבסס על ההבדלים בסוגי הפלדה: הסוג הנפוץ ביותר הן סכינים העשויות מפלדה פחמנית רגילה; הסוג השני הן סכינים העשויות מפלדות מיוחדות, המקנות לסכינים גמישות רבה יותר; והסוג השלישי הן סכינים עשויות מפלדת אל-חלד, לרוב אלה מיועדות לבוא במגע רב עם מים. בדרך כלל, הסוג השלישי הוא הפחות איכותי. עם זאת יעבץ מציין כי "סכיני אל-חלד של חברת MORA מצליחות להגיע לביצועים הדומים לאלה של הסכינים הרגילות. גם כאן נוצרה הפרדה המבוססת על התמקצעות. החקלאים והיערנים למשל, יהיו מעוניינים בסכיני שטח בעלי להבים כבדים יותר". יש לציין שהחלוקות בין הקטגוריות השונות אינן בהכרח קשיחות. כך למשל, סכין מצ'טה המפורסמת, שנקראת בעברית מקטל או סכין ג'ונגל, החלה את דרכה ככלי עבודה. מאוחר יותר, במדינות אמריקה הלו טינית סכין זו עברה כל מיני שינויים שהו תאימו אותה למטרות לחימה. "גם תחום סכיני האספנות טומן בחוו בו עולם ומלואו", אומר יעבץ. "אלה הן סכינים שמטרת ייצורן המקורית היא השימוש היומיומי, אך הערך האספני שלהן נובע לרוב מסיבות אחרות.
אחת הסכינים הפופולריות בקרב האספנים מישראל היא השברייה. מדובר בסכין ערבית העשויה עבודת יד, כאשר אחד מסימני ההיכר הידועים שלה היא החותמת של המשפחה או החמולה המוטבעת על הלהב. החותמת הזו מעידה על השתייכות - בני המשפחה נושאים את הסכין בגאווה רבה. לרוב ידית הסכין ונדנה עשויים מכסף ומעוטרים בעבודת יד".
באופן כללי, לסכינים יש הרבה מה לספר על ההיסטוריה והתרבות של המוקום שממנו הן באות. כך למשל, אספני ארה"ב רוכשים כבוד רב לסכיני הציד הרב-שימושיות שבהן השתמשו הבוקרים האמריקאים בצאתם לכבוש את המערב הפרוע. סכיני טנמייל ליברטי הן דוגמה מצויינת לסכינים הללו, בעלות להב חד במיוחד. העיצוב האסתטי של הסכין הזו לא יכול להטעות את המומחים - מדובר בכלי שמתוכנן לעמוד בעומסים הכבדים ביותר.
5. עד אלפי שקלים לסכין
לבסוף, ביקשתי מעומר כמה עצות שימושיות לאלה המעוניינים ברכישת סכין איכותית. לדבריו, שני הקריטריונים העיקריים שצריך להביא בחשבון בעת תכנון הרכישה הם התקציב הזמין ומטרת השימוש בסכין. מחירי הסכינים נעים בין עשרות לאלפי שקלים וכדאי לקבוע את גבולות התקציב עוד לפני הבירור הראשוני. באופן כללי, הוא אומר, קיים קשר בין המחיר לאיכות, אך ניתן למצוא גם סכינים איכותיות במחיר סביר.
קיימים גם הבדלים מובהקים בין סכינים שנרכשות לצורך אספנות לבין סכינים המיועדות לשימוש. בעת רכישה לצורכי אספנות, סכין ייחודית שנוצרה בייצור מיוחד היא בעלת ערך רב יותר. במלים אחרות, ככל שמספר הפריטים נמוך - כך ערכם גדל. בהתאם, סכין שנוצרה בייצור סדרתי, איכותית ככל שתהיה, ערכה האספני יהיה נמוך יותר. בעת הרכישה לצורכי שימוש יש לבחון פרמטרים אחרים. אחת ההכרעות החשובות שיש לבצע היא בין גמישות לקשיחות. חשוב להחליט לאיזה צורך נרכשת הסכין ובהתאם לכך לקבוע איזו תכונה חשובה יותר. סכינים קשות וקשיחות מאוד יחזיקו מעמד זמן רב יותר ולא ידרשו השחזות תכופות. מנגד, סכינים העשויות מפלדה גמישה יחסית יכולות דווקא להתאים למו שימות עדינות יותר וסיכויין להישבר הוא מינימלי.
לרוב, סכין איכותית חייבת להיות עם להב full tang. משמעות הדבר היא שלהב הסכין עשוי מחלק אחד של פלדה (ולא מחיבור של כמה חלקים) שנמשכת עד לידית הסכין. הדבר מפחית את הסיכון לכך שהסכין תישבר בעת השימוש. שנית, צריך להיות חיבור הדוק בין הידית ללהב - חיבור רופף מעיד לרוב על איכות נמוכה.
גם סוג הידית הוא פרמטר שיש להתחשב בו. הידיות המומלצות ביותר הן ידיות בקליות, העשויות מחומר פלסטי שאטום לנוזלים. לבסוף, חשוב לוודא שסוג הפלדה מתאים למטרת השימוש בסכין. סכין נמדדת בראש ובראשונה ביעילות הביצועים שלה, והמראה החיצוני הוא משני בלבד. לכן מומלץ להתייחס בזהירות לקישוטים השונים על הסכין, דוגמת חורים סימטוריים בתוך הלהב. החורים אולי מוסיפים ערך אסתטי, אך פוגעים בעמידות הלהב. לעומת זאת, צבע הפלדה אינו יכול להועיד על האיכות. בניגוד למיתוס המושרש היטב, גם החלודה אינה מעידה על איכות פגומה של הסכין אלא בסך הכל על אחוז הפחמן בפלדה ששימשה לייצור הסכין. לסיכום, מומלץ מאוד להתייעץ עם מומחים בתחום ולא לרכוש סכין בעלות גבוהה בלי רקע בסיסי בנושא.
מידע נוסף על עולם הסכינים, על סוגיהם השונים ושימושיהם המגוונים, תוכלו למצוא באתר סכינים למבינים knive.co.il
לצפייה במאמר מלא עם התמונות בפורמט PDF לחץ כאן